Reisbegeleiding / Reissom

De reisbegeleiding bestaat uit zowel Nederlandse reisbegeleiding als Engelstalige lokale reisbegeleiding. Verder maken wij gebruik van Engelstalige lokale gidsen. De reisbegeleiding ontvangt u bij aankomst ter plaatse bij de luchthaven en brengt u aan het eind van de reis terug naar de juiste balie van de luchthaven.

Zijn er nog bijkomende kosten bovenop de op de website vermelde reissom?

De reissom, zoals vermeld op de website, wordt het hele jaar gehanteerd, ongeacht de vertrekdatum. Alle prijzen op deze website zijn per persoon, op basis van deelname van twee personen (tenzij anders aangegeven) en in euro’s.

Wat is er bij de reissom inbegrepen?

Bij de reissom zijn inbegrepen: verblijf op basis van volpension, transfer van en naar de luchthaven, vervoer ter plaatse, Nederlandse en lokale reisbegeleiding, lokale gidsen. Voor groepsreizen, rondreizen en workshops zijn tevens  maaltijden onderweg, eventuele entreegelden en frisdranken  inbegrepen. Voor verdere informatie verwijzen we naar de door uw geboekte reis waar vermeld staat wat bij uw reissom inbegrepen is.

Wat is er niet bij de reissom inbegrepen?

Brandstoftoeslagen, visumkosten, vaccinatiekosten, verzekeringen, alcoholische dranken, persoonlijke uitgaven en optionele activiteiten zijn nooit bij de reissom inbegrepen, tenzij anders aangegeven.

Hoe zijn de betalingscondities van Ecotours?

Na boeking ontvang je binnen enkele dagen de factuur als bevestiging. Je dient het aanbetalingsbedrag binnen 10 dagen na boeking te voldoen, deze bedraagt 20% van de reissom, plus de reserveringskosten. De restbetaling moet 6 weken voor vertrek bij ons binnen zijn. Bij boekingen binnen 6  weken voor vertrek dien je het hele bedrag in een keer te voldoen. Boekingen korter dan 3 weken voor vertrek kun je betalen met een spoedbetaling of via IDeal of creditcard via de website.

Reis- en annuleringsverzekering

Een reis- en annuleringsverzekering is verplicht tijdens al onze reizen. Een annuleringsverzekering raden wij ten zeerste aan.

Wat gebeurt er als ik de reis moet annuleren?

De reiziger heeft het recht de geboekte reis per aangetekende brief te annuleren.

Per reiziger zijn hiervoor de volgende kosten verschuldigd;

  1. bij annulering tot 56 dagen voor vertrek de aanbetaling (20% van de reissom);
  2. bij annulering van 56 tot 28 dagen voor vertrek 50% van de reissom;
  3. bij annulering van 28 tot 14 dagen voor vertrek 75% van de reissom;
  4. bij annulering vanaf 14 dagen voor vertrek de volledige reissom

Een goede annuleringsverzekering dekt deze kosten in de meeste gevallen.

Boeken/ reserveren

Er zijn verschillende manieren om je aan te melden voor een reis. Het meest makkelijke, snelste manier is online via onze website. Je krijgt dan dezelfde dag een bevestiging. Controleer de bevestiging goed. Mocht de  uitgekozen reis al volgeboekt zijn, dan bieden we je meteen beschikbare alternatieven aan. Hiervoor zullen wij contact met je opnemen.

Hoelang van te voren moet je je een reis boeken?

Individuele reizen:

Je kunt op elk tijdstip boeken. Wij raden je echter aan 10 weken voor vertrek te boeken, zodat je verzekerd bent van jouw gewenste reis data.

Groepsreizen en workshops:

Voor groepsreizen en workshops is een minimaal aantal van 4 deelnemers vereist . In verband met de aard van een groepsreis zijn de data en activiteiten vooraf vastgelegd. Mocht een groepsreis door het niet behalen van het minimum aantal deelnemers of andere omstandigheden geen doorgang vinden, dan zullen wij contact met je opnemen om Je beschikbare alternatieven aan te bieden.

Is het mogelijk om zelf een eigen reis samen te stellen?

Dit is mogelijk. Als je dit vooraf aangeeft, nemen wij contact met je op om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.

Groepsreizen / Leeftijd

Uit hoeveel deelnemers bestaat een groep?

Bij een groep is er sprake van minimaal 4 deelnemers en maximaal 12 deelnemers.

Zijn er leeftijdsgrenzen verbonden aan de reizen?

Ecotours heeft geen leeftijdsgrens.

Zijn de Ecotours reizen geschikt voor kinderen?

Veel reizen zijn zonder meer geschikt voor gezinnen. Ook bieden wij  jongerenreizen voor jongeren  van 13 t/m 17 jaar: Children meet Africa. Hierbij wordt wel verzocht dat een ouder of verzorger mee gaat. Volgend jaar wil Ecotours Gambia jongerenreizen van 18 tot 24 organiseren, waarbij de aanwezigheid van een ouder of verzorger geen vereiste meer is.

Waarin verschilt een Children meet Africa reis van een reguliere Ecotours reis?

De jongerenreizen zijn geschikt voor jongeren van 13 jaar tot en met 17 jaar.

Tijdens deze jongerenreis kunnen jongeren kennismaken met Afrika vanuit hun eigen perspectief. Zo kunnen ze kennismaken met een andere cultuur en levenswijze. Ze kunnen van dichtbij meemaken hoe jongeren in Africa leven en opgroeien. Hoe is het te leven zonder elektriciteit. Hoe is het om in een compound te leven en in  een grasshouse te slapen. Hoe wordt er  les gegeven  op een Gambiaanse school. We maken een boottocht, gaan vissen. Maar ook: wat zijn de uitdagingen voor de toekomst voor Gambia en geheel West Afrika.

Vlucht en vervoer

Kan ik via jullie ook vliegtickets boeken?

Je moet de vlucht zelf regelen. Wij bieden onze reizen zonder vlucht aan, maar wij assisteren je graag bij het boeken van jouw vlucht.

Is het mogelijk om eerder te vertrekken of later terug te vliegen dan de groep?

Voor individuele reizen kun je bij boeking jouw gewenste data voor vertrek en terugkomst aangeven. Wij kunnen jouw verblijf dan voor je organiseren.

Groepsreizen en rondreizen volgen een vooraf ingevuld schema. Het is daarom niet mogelijk om eerder te vertrekken. Natuurlijk is het wel mogelijk om op een latere datum terug te vliegen. Het is wel van belang dat je jouw wensen tijdens de boekingsprocedure kenbaar maakt. Wij kunnen het langere verblijf dan voor je regelen. Mochten er onduidelijkheden zijn, dan zullen wij contact met je opnemen en ons uiterste best doen om zoveel als mogelijk aan jouw wensen tegemoet te komen.

Hoe is hete vervoer ter plaatse geregeld?

Ecotours werkt uitsluitend met eigen vervoer.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Gambia ligt in de tijdszone JETC+ 0:00 en kent geen zomer of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Gambia en Nederland in de zomertijd twee uur en in de wintertijd 1 uur.

Wat heeft Gambia voor klimaat en wat is het beste reisseizoen?

Gambia heeft een savanneklimaat met twee duidelijk te onderscheiden seizoenen. Het droge seizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen duurt er van half juni tot en met half oktober. In deze periode kan er behoorlijk veel neerslag vallen. In deze periode regent het ongeveer de helft van alle dagen. De regenbuien die er vallen duren vaak één of twee uur, maar zijn wel vrij heftig. De meeste regenbuien komen aanwaaien vanaf zee en kondigen zich al vroeg aan. De lucht wordt dan langzaamaan pikzwart en de wind begint aan te trekken. Niet lang daarna zal het stevig gaan onweren en zal er een fikse regenbui vallen. Nadat de donkere wolken verdwenen zijn zal de zon weer gaan schijnen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in deze periode erg hoog is. Dit is ook het geval in de eerste maand na de regentijd. Als het meeste vocht eenmaal uit de grond is zal de luchtvochtigheid zakken en is het een stuk aangenamer in het land.

De droge periode kenmerkt zich door de extreem lage neerslagcijfers. Deze is namelijk nihil van december tot en met april. De gemiddelde temperatuur in deze periode ligt overdag boven de dertig graden Celsius en zakt in de avond en nacht net iets onder de twintig graden Celsius. Hierdoor is Gambia een perfecte winterzon bestemming. Overdag genieten van de Afrikaanse zon op het strand en in de avond heerlijk op een terrasje. De zee temperatuur in Gambia is het gehele jaar zeer aangenaam. Tijdens de regenperiode en de maanden erna mag de zee zelfs warm genoemd worden. Tijdens de warmere maanden ligt de gemiddelde zee temperatuur iets lager waardoor hij een heerlijk afkoelend effect kan hebben. De JEV-straling is het gehele jaar erg hoog in Gambia, met name van februari tot en met oktober. In deze periode is het zelfs mogelijk om te verbranden als de zon achter de wolken is verscholen. Zorg dus ten allen tijde voor een zonnebrand met een hoge factor.

Accommodatie

Waar overnacht je tijdens de Ecotours reizen?

Je verblijft in Eco-camps. Meer informatie over deze Eco-camps kun je terugvinden op onze site.

Deel ik, als alleenreizende, altijd een kamer met iemand van hetzelfde geslacht?

Reis je alleen, dan deel je de kamer met iemand van hetzelfde geslacht. Je wordt niet ingedeeld met iemand van het andere geslacht. Mocht het vanwege de groepssamenstelling zo uitkomen dat je in een eenpersoonskamer wordt ingedeeld, dan hoeft je daarvoor niet extra te betalen.

Wat is de eenpersoonstoeslag?

Wil je als alleenreizende verzekerd zijn van een eigen kamer, dan kunnen wij dat – indien beschikbaar – tegen een toeslag ( tussen € 0,85 en €1,= per dag) voor je regelen. De hoogte van de toeslag kun je terugvinden op de informatiepagina van de betreffende reis.

Douane & reisdocumenten

Wat is belangrijk om te weten met betrekking tot reisdocumenten?

Voor een bezoek aan Gambia dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is en nog minstens 3 lege pagina’s heeft . In het vliegtuig moet je een inreisvisum invullen. Deze geef je samen met je paspoort af bij de douane. Je krijgt een stempel in je paspoort en je mag daarna 90 dagen vrij reizen door het land. Bij het verlaten krijg je een nieuwe stempel in je paspoort. Lang was het verplicht om een zogenaamde vertrekbelasting te betalen, maar dit is tegenwoordig afgeschaft.

Wanneer moet je een visum aanvragen?

Wil je langer dan drie maanden in Gambia verblijven dan dien je vooraf een visumaanvraag te doen bij het consulaat in Amsterdam of de Ambassade in Brussel.

Heeft mijn kind een eigen paspoort nodig voor de reis?

Ja. Jouw kind heeft een eigen paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Gezondheid

Hoe zijn de medische voorzieningen?

De medische voorzieningen in Gambia zijn redelijk, maar vallen in het niets met wat wij in Nederland gewend zijn. In de grotere steden zoals Banjul en Serekunda zijn ziekenhuizen aanwezig, maar deze zijn zeer simpel van opzet. In de kleinere dorpen en plaatsen is er vaak één dokter of verpleegkundige aangesteld die meerdere dorpen onder zijn of haar hoede heeft. De middelen en kennis van deze personen is vaak gelimiteerd. Opvallend is dat veel van de doctoren in Gambia in Cuba zijn opgeleid.

Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in Gambia. Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plekke contact moeten afrekenen.

Kun je het kraanwater drinken?

Het kraanwater in Gambia is drinkbaar, maar heeft een behoorlijke bijsmaak. Dit is niet lekker om te drinken en als je er teveel van drinkt, kun je er maagkrampen van krijgen. Als je het gebruikt om koffie of thee mee te zetten kan het geen kwaad, maar het tast wel de smaak wat het drinken aan. Het is wel geschikt om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater is het aan te bevelen om flessen water aan te schaffen.

Waar moet ik op letten als ik zelf eten bestel?

Wij bieden reizen met volpension en verzorgen de standaard maaltijden. Mocht je tussendoor zelf ergens eten willen bestellen, dan is het volgende van belang.

Het grootste risico voor reizigers is het oplopen van darm- of maagklachten door aangetast voedsel. Zorg dat je voedsel goed uitkiest, om de kans op diarree  te verminderen. Eet alleen voedsel dat gekookt is en warm wordt opgediend. Tenzij de reisbegeleiding anders aangeeft, is het belangrijk om voedsel, dat aangeboden wordt middels een buffet, te vermijden. Eet alleen rauw fruit en groenten als je het hebt gewassen in schoon drinkwater of gepeld hebt. Nuttig alleen frisdranken uit flessen/ blikjes die verzegeld zijn door de fabriek en vermijdt ijsblokjes (deze kunnen gemaakt zijn van onrein water).

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Wie op reis gaat naar Gambia kan zich het beste tegen een paar ziekten laten inenten. Er zijn geen vaccinaties verplicht maar aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts hepatitis A en een Hepatitis B injectie te nemen. Reis je over land naar Gambia dan is een cholerastempel verplicht. Er komt malaria voor in Gambia. Het slikken van Malaria pillen, jezelf insmeren met Deet lotion (lotion werkt langer) en het gebruik van een geïmpregneerde klamboe zijn geen overbodige luxe. Verder is het verstandig om voor alle zekerheid voor noodgevallen een zoutoplossing en Imodium mee te nemen (beide verkrijgbaar bij drogist en apotheek).

Voor de meest actuele situatie kun je het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen. Of advies vragen bij de GGD reisspreekuren.

Geld en fooien

Wat voor munteenheid wordt in Gambia gebruikt?

De nationale munteenheid van Gambia is de dalasi. De dalasi is weer onderverdeel in 100 Butut, maar de waarde hiervan is zo laag dat je ze als toerist waarschijnlijk niet zal tegenkomen. Bututs zijn er in munten van 1, 5, 10, 25, en 50. Dalasi’s zijn er alleen in briefjes. Er zijn briefjes van 5, 10, 25, 50 en 100 dalasi.

Kan ik pinnen in Gambia?

Er zijn bijzonder weinig pinautomaten te vinden in Gambia. Je kunt het beste ervoor zorgen dat je voldoende euro’s meeneemt en deze ter plaatse wisselt. Dit kan in de hotels en resorts maar vaak krijg je een betere prijs bij straathandelaren. Je moet hiervoor dan wel stevige onderhandelingen voeren. Bij sommige hotels en resorts is het ook mogelijk om geld op te nemen met je creditcard hiervoor moet je dan wel een fee betalen. De pinautomaten die je tegenkomt zijn alleen geschikt voor een Visakaart en je kunt maximaal 3000 Dalasi (€ 60,-) opnemen. Veel van de pinautomaten worden maar sporadisch bijgevuld en zijn dus vaak leeg.

Hoe is de levensstandaard?

De prijzen in Gambia liggen behoorlijk laag zelfs voor de producten die geïmporteerd moeten worden. De levenstandaard in Gambia ligt vele malen lager als die van ons. Je gaat uit eten voor enkele euro’s en een biertje kost je op de meeste plaatsen niet meer dan een euro.

Is het de gewoonte om een fooi te geven?

Het is Gambia de gewoonte als je uit eten bent geweest iemand je ergens mee geholpen heeft of een paar vragen voor je beantwoord heeft een fooi te geven. Het grootste deel van de mensen in Gambia leeft van een minimum inkomen en alle aanvullingen hierop zijn welkom. Het gemiddelde maandinkomen van een Gambiaan ligt op ongeveer vijftig euro wat neerkomt op ongeveer 2.500 dalasi. Een euro fooi (ongeveer 50 dalasi) is dan ook al een aanzienlijk bedrag. Taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en andere mensen die in de toeristische sector werken zijn het gewend om een fooi te krijgen.

Taal / Reizen in Gambia

Wat is de voertaal?

De officiële taal van Gambia is Engels. Deze taal wordt door het merendeel van de Gambiaanse bevolking gesproken en geschreven. Het Engels is tevens de taal die gebruikt wordt op officiële documenten van de regering en op de verkeersborden. Naast het Engels worden er ongeveer dertig verschillende talen en dialecten gesproken. De bekendste dialecten zijn het Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.

Hoe is het openbaar vervoer geregeld?

Het meeste vervoer in Gambia voor toeristen gebeurt met de bus of per taxi. Op iedere straathoek en langs de meeste wegen staan er tientallen taxi’s te wachten op een ritje. De overvloed aan taxi’s zorgt ervoor dat deze redelijk goedkoop zijn in Gambia. In veel gevallen werken ze met vaste prijzen. Deze vaste prijzen staan bij de meeste hotels op een bord zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Alle taxi’s in Gambia zijn geel met daaroverheen twee groen geverfde strepen.

De bus is na de taxi het meest gebruikte vervoersmiddel voor toeristen deze wordt meestal gebruikt voor het vervoer van en naar het vliegveld en voor de excursies die aangeboden worden. De meeste bussen zijn voorzien van airco wat de rit wel zo prettig maakt.

De lokale bevolking maken van deze bussen geen gebruik, deze maken gebruik van de bush-taxi’s. Dit zijn kleine personenbusjes waar normaal gesproken tien mensen in passen, maar soms wel twintig mensen inzitten. Zit het busje vol, dan kun je natuurlijk altijd nog op de bumper gaan staan of een plekje zoeken op het dak. Het spreekt voor zich dat deze manier van openbaar vervoer niet of nauwelijks door toeristen wordt gebruikt.

Kun je een auto huren?

Er zijn in Gambia meerdere bedrijven te vinden waar je een auto kunt huren. Het is echter niet echt aan te raden om alleen lange afstanden te rijden in Gambia. De wegen zijn er slecht en op sommige plaatsen zijn ze niet veel meer dan een hobbelig zandpad.