Hoe zit het met douane en documenten als ik naar/door Gambia reis?

Voor een bezoek aan Gambia moet u in het bezit zijn van een paspoort dat bij terugkomst in Nederland of België nog minimaal 6 maanden geldig is, ongeacht de reisperiode.

Als u beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit dan mag u voor 3 maanden in Gambia verblijven zonder visum. In het vliegtuig vult u een inreisvisum in. Deze geeft u samen met uw paspoort af bij de douane, die een stempel in uw paspoort plaatst. Daarna mag u 90 dagen vrij reizen door het land. Bij vertrek uit Gambia, krijgt u een nieuwe stempel in uw paspoort.

Wilt langer dan 3 maanden in Gambia verblijven, vraag dan een visum aan bij het Consulaat van de Verenigde Republiek de Gambia in Amsterdam of de Gambiaanse Ambassade in Brussel.

Lang was het verplicht om een zogenaamde vertrekbelasting te betalen maar dit is tegenwoordig afgeschaft.

Welke vaccinaties of medicijnen heb ik nodig als ik naar/door Gambia reis?

Vaccinaties zijn niet verplicht wanneer u op reis gaat naar Gambia, maar aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts hepatitis A en een Hepatitis B injectie te nemen. Reist u over land naar Gambia dan is een cholerastempel verplicht.

Er komt malaria voor in Gambia. Het slikken van malariapillen, insmeren met Deet en klamboes gebruiken, is geen overbodige luxe.

Raadpleeg de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) voor de meest actuele situatie. Of vraag advies bij de GGD reisspreekuren.

Hoe zit het met de medische voorzieningen in Gambia?

De medische voorzieningen in Gambia zijn redelijk maar vallen in het niets bij wat wij in Nederland gewend zijn. In de grotere steden zoals Banjul en Serekunda zijn ziekenhuizen, maar hier kunt u beter niet terechtkomen. In de kleinere dorpen en plaatsen is er vaak één dokter of zuster aangesteld die meerdere dorpen onder zijn of haar hoede heeft. De middelen en kennis van deze personen is vaak gelimiteerd. Opvallend is dat veel van de doktoren in Gambia in Cuba zijn opgeleid.

Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in Gambia. Is dit niet het geval, dan zult u de rekening ter plekke contant moeten afrekenen.

Is het kraanwater drinkbaar in Gambia?

Het kraanwater in Gambia heeft een behoorlijke bijsmaak en als u er teveel van drinkt kunt u er maagkrampen van krijgen. Het kan geen kwaad om er koffie of thee mee te zetten, maar het tast wel de smaak van het drinken enigszins aan. Het water is wel geschikt om uw tanden mee te poetsen. Als drinkwater is het verstandiger om water uit flessen te drinken.

Welke taal wordt gesproken in Gambia?

De officiële taal van Gambia is Engels. Deze taal wordt door het merendeel van de Gambiaanse bevolking gesproken en geschreven. Het Engels is ook de taal die gebruikt wordt op officiële documenten van de regering en op de verkeersborden. Naast het Engels worden er ongeveer 30 verschillende talen en dialecten gesproeken. De bekendste dialecten zijn het Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.

Wat is de nationale munteenheid in Gambia?

De nationale munteenheid van Gambia is de dalasi. De dalasi is weer onderverdeeld in 100 butut, maar de waarde hiervan is zo laag dat je ze als toerist waarschijnlijk niet zal tegenkomen. Bututs zijn er in munten van 1, 5, 10, 25, en 50. dalasi’s zijn er alleen in briefjes. Er zijn briefjes van 5, 10, 25, 50 en 100 dalasi.

50 dalasi is ongeveer € 1,-
2.500 dalasi is ongeveer € 50,-
3.000 dalasi is ongeveer € 60,-.
5.000 dalasi is ongeveer € 100,-.

Waar kan ik geld opnemen of geld wisselen in Gambia?

Pinautomaten zijn schaars in Gambia. Het is raadzaam om voldoende euro’s mee te nemen en deze in Gambia te wisselen. Dit kan in de hotels en resorts. Straathandelaars bieden vaak een betere prijs, alhoewel stevig onderhandelen dan wel een must is. Bij sommige hotels en resorts is het ook mogelijk om – met bijbetaling van een fee – geld op te nemen met een creditcard. De enkele pinautomaten in Gambia zijn alleen geschikt voor een visakaart, en geldt een maximum geldopname van 3000 dalasi, oftewel € 60,- . Veel pinautomaten worden sporadisch bijgevuld en zijn dus vaak leeg.

Wat betaal ik in Gambia voor eten en drinken in een restaurant/bar?

De prijzen in Gambia liggen behoorlijk laag, zelfs voor importproducten. De levenstandaard in Gambia is vele malen lager dan in Europa. Uit eten gaan kan al voor enkele euro’s en een biertje kost op de meeste plaatsen niet meer dan een euro.

Is het normaal om fooien te geven in Gambia? Hoeveel?

Het is in Gambia gebruikelijk om een fooi te geven in een restaurant, als iemand u ergens mee geholpen heeft of een paar vragen voor u heeft beantwoord. Het merendeel van de Gambiaanse bevolking leeft van een minimuminkomen en alle aanvullingen hierop zijn welkom. Een Gambiaan verdient maandelijks gemiddeld 2.500 dalasi, wat neerkomt op 50 euro. Een euro fooi (ongeveer 50 dalasi) is dan ook al een aanzienlijk bedrag. Taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en andere mensen die in de toeristische sector werken, zijn het gewend om een fooi te krijgen.

Wat is het tijdsverschil? Krijg ik een jetlag?

Gambia ligt in de tijdszone UTC+ 0:00 en kent geen zomer- of wintertijd. Hierdoor is het tijdsverschil tussen Gambia en Nederland in de zomertijd 2 uur en in de wintertijd 1 uur.

Wanneer is het regenseizoen in Gambia? Wat is de beste reisperiode voor mij?

Gambia heeft een savanneklimaat met twee duidelijk te onderscheiden seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen.

Het regenseizoen duurt er van half juni tot en met half oktober. In deze periode kan er behoorlijk veel neerslag vallen, en regent het ongeveer de helft van alle dagen. De regenbuien die er vallen duren vaak één of twee uur maar zijn wel vrij heftig. De meeste regenbuien komen aanwaaien vanaf zee en kondigen zich al vroeg aan. De lucht wordt dan langzaamaan pikzwart en de wind begint aan te trekken. Niet lang daarna onweert het stevig en valt er een fikse regenbui. Nadat de donkere wolken verdwenen zijn, schijnt de zon weer. Deze combinatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in deze periode erg hoog is. Dit is ook het geval in de eerste maand na de regentijd. Als het meeste vocht eenmaal uit de grond is, zakt de luchtvochtigheid en is het een stuk aangenamer in het land.

De droge periode kenmerkt zich door de extreem lage neerslagcijfers. Deze is namelijk nihil van december tot en met april. De gemiddelde temperatuur in deze periode ligt overdag boven de 30 graden Celsius en zakt in de avond en nacht net iets onder de 20 graden Celsius. Hierdoor is Gambia een perfecte winterzonbestemming. Overdag genieten van de Afrikaanse zon op het strand en in de avond heerlijk op een terrasje. De zeetemperatuur in Gambia is het hele jaar zeer aangenaam. Tijdens de regenperiode en de maanden erna mag de zee zelfs warm genoemd worden. Tijdens de warmere maanden ligt de gemiddelde zeetemperatuur iets lager, wat een heerlijk afkoelend effect kan geven.

Hoe zit het met UV-straling in Gambia? Moet ik me insmeren?

De UV-straling is het hele jaar erg hoog in Gambia, met name van februari tot en met oktober. In deze periode is het zelfs mogelijk om te verbranden als de zon achter de wolken is verscholen. Zorg dus ten alle tijden voor een zonnebrand met een hoge factor.