Als je Gambia zegt, zeg je vogels. Gambia is het thuisland van een indrukwekkend aantal van meer dan 540 vogelsoorten. Van vogels die het hele jaar in Gambia verblijven, broedvogels die een groot deel van het seizoen in Gambia doorbrengen, ‘migranten’ die seizoensgebonden door Gambia trekken, tot overwinterende vogels die willen ontsnappen aan de koudere weersomstandigheden in het noorden. Een breed scala aan exotische soorten vindt u al achter uw verblijfplaats in het Tandji Bird Reserve Eco-Camp. Dus of u nu een voor de eerste keer deelneemt aan een vogeltocht, of een enthousiaste amateur of liefhebber bent die op zoek is naar bepaalde soorten: wij garanderen dat u geïnspireerd raakt door deze 7-daagse vogelreis. Tijdens deze tocht wordt u begeleid door onze eigen vogelgids Salifu Jawo. Salifu heeft veel ervaring en is al jaren gids in Bijilo Forest. Op deze 7-daagse reis verblijft u de eerste, tweede, derde en de laatste nacht in het prachtig gelegen Tanji Bird Reserve Eco-camp.                                                          

De reis per dag

Op de 1ste dag komt u laat in de avond aan. Nadat u de traditionele welkomstdrank Wonjo gedronken heeft, wordt u naar uw verblijf gebracht.

Op de 2de dag, nadat u ’s ochtends heeft kunnen uitrusten, starten we met het programma. Na de introductie lopen we het Tanji Bird Reserve in. Hier bekijken we de zeemeeuwen en sternen. We varen naar het voor de kust gelegen Vogeleiland waar pelikanen broeden.

De 3de dag bezoeken we het Abuko Natuurreservaat, door velen aangemerkt als het mooiste nationale park van Gambia. Abuko is een zeldzaamheid onder de Afrikaanse natuurreservaten: het is klein, gemakkelijk te bereiken, je hebt geen auto nodig om erin te gaan, het wordt goed beheerd, en bergt een verbazingwekkende diversiteit aan vegetatie en dieren. Meer dan 250 vogelsoorten zijn waargenomen in de omgeving, waardoor het regionaal een van de beste plaatsen is voor vogelobservatie. Onder de 52 zoogdiersoorten in Abuko bevinden zich bosbokken, duikers, stekelvarkens, galago’s en grondeekhoorns en drie soorten apen: de groene of vervet apen, bedreigde westerse rode colubus aapjes en patas apen.

Bijilo Forest is de tweede plaats die we bezoeken. Bijilo Forest Park or Monkey Park is een klein regenwoud-natuurreservaat aan de rand van een klif op het strand, rechts naast de Kololi. Het is slechts tien minuten lopen vanuit Kairaba en Senegambia hotel. Het staat bekend om zijn bijeneters en gouden wielewaal en is mede daardoor een ideale plek voor eco-toeristen en vogelaars. We vervolgen deze tour naar de laatste bestemming voor deze dag: de Brufut bossen, bekend om de uilen die daar veelvuldig voorkomen. Daarna gaan we terug naar het Tanji Bird Reserve Ecocamp, waar we overnachten.

De 4de dag gaan we vroeg op pad en steken bij Soma de rivier over, waarna we doorrijden naar Wassu steencirkels, een must see in Gambia. Op het terrein is een museumpje en een lokale gids aanwezig.

Evenals de piramides en tempels van het oude Egypte en de ruïnes van Zimbabwe, zijn de steencirkels van Senegal en Gambia indrukwekkende overblijfselen die de enkele reizigers die hen hebben onderzocht, hebben verbaasd. In heel Europa en het Nabije Oosten zijn vele typen steencirkels gevonden, maar nergens is er zo’n grote concentratie als op de noordelijke oever van de rivier de Gambia. De aanwezigheid van een dergelijke grote groep monumenten van een vergelijkbaar type in een relatief lokale omgeving wijst op de aanwezigheid van een goed gevestigde, dynamische cultuur in vervlogen tijden.

Het gebied beslaat ongeveer 15.000 vierkante kilometer tussen de Saloum en Gambia rivieren. Hier zijn honderden cirkels in allerlei verschijningsvormen, met de unieke V of Lyre stenen in het bijzonder. De meest voorkomende vorm is rond als een pijler met een platte top. Andere zijn vierkant, sommige lopen naar boven taps toe. En er zijn kleine stenen met een kopvormig hol op de top. Andere hebben een uitgesneden bal in de ronde bovenkant van de steen.

Na het bezoek aan de Wassu steencirkels, rijden we terug naar de rivier in Kuntaur. Hier stappen we op een boot voor een tocht over de rivier naar een eco-camp bij Georgetown, waar we overnachten in een origineel ‘grasshouse’ zonder elektriciteit. We lunchen aan boord tijdens de boottocht en brengen een bezoek aan Baboon Island, waar enkele chimpansee families leven. Verder hopen we ook veel bijeneters en nijlpaarden te zien.

De 5de dag: Janjanbureh, Sapu, Eco-camp Tendaba

Na een authentiek Gambiaans oliebollen en porridge-ontbijt, steken we de rivier over naar de stad Janjanbureh ­– soms ook Jangjangbureh genoemd – op Janjanbureh Island. Een stad die tot 1995 bekend was als Georgetown, de op één na grootste stad in het land, gesticht in 1832. Het is een historische plek waar veel overblijfselen uit de koloniale en slavernijtijd kunnen worden bekeken. Het is ook de plaats waar de eerste kerk en de eerste middelbare school in Gambia zijn opgericht. Nu is het de hoofdstad van de Central River Division en is het vooral bekend als vestigingsplaats van Gambia’s belangrijkste gevangenis. Het eiland is lokaal bekend als McCarthy eiland en is toegankelijk via een brug van de zuidelijke oever, via kleine boten of de regeringspont aan de noordelijke oever.

We gaan nu op weg naar de de rijstvelden van Jahali en Patchar in de buurt van Sapu. Sapu is een gebied in de Central River Region en is uniek voor West-Afrika. Het is een van de weinige gebieden waar op grote schaal rijst wordt verbouwd. Dit zorgt voor een uniek landschap qua flora en fauna. Bij de rijstvelden  ervaart u hoe het dagelijks leven van deze boeren eruitziet, door de verhalen van locals over de soorten rijst en hun specifieke teeltmethodes. Na een bezoek aan een viskwekerij, waar talapia voor lokaal gebruik wordt gekweekt,  eten we een traditionele Gambiaanse lunch met de Gambiaanse locals. Als dank, doneren we een aantal waka waka’s.

We vertrekken naar Tendaba, een van de oudste Gambiaanse Eco-camps, aan de oever van de rivier. Ooit gesticht door Zweden, nu in bezit van een Gambiaan. De Tendaba-regio wordt gekenmerkt door een brede rivierbedding met een sterke getijdenwerking, savannes, moeras en mangroven. Het is een bekende toeristische bestemming, weg van de resorts in Kololi aan de Atlantische Oceaan. Voor eco-toeristen die graag dieren en vogels in het wild bekijken is dit een ideale plek. Het kamp bevindt zich direct aan de rivier en vlakbij Kiang West National Park. Vogels zoals de heilige ibis, de maraboe, verschillende soorten ijsvogels en reigers kunnen hier worden gespot, evenals krokodillen, varanen en wrattenzwijnen. Het is een geweldige plek voor een (vogel) safari en om te genieten van de rivier, de vogels en andere dieren die in de ‘bush’ leven.

De 6de dag gaan we, na een vroeg ontbijt, aan boord voor onze vogelsafari. Hierna lunchen we in Tendaba en rijden terug naar Tanji Bird Reserve Eco-Camp. ’s Avonds is er gelegenheid om uit te rusten.

De 7de dag staan we vroeg op om naar Denton Bridge te rijden, waar we een boottocht maken naar Lamin Lodge.

Denton bridge ligt aan de monding van de Oyster Creek en verbindt St. Mary’s eiland – waar de hoofdstad van Banjul zich bevindt – met de rest van Gambia. Lamin Lodge ligt avontuurlijk verscholen tussen de mangrove bossen. Het is zo goed verscholen omdat het drie verdiepingen tellende gebouw zelf gedeeltelijk van Mangrove-hout is gemaakt. Dit geeft Lamin Lodge het bijzondere uiterlijk van een enorme boomhut. Eigenlijk is deze lodge een ‘oesterfarm’, maar omdat het er zo uitzonderlijk mooi is, is er nu dus ook een lodge gevestigd waar je heerlijk kan eten en drinken. We lunchen aan boord en er is ook gelegenheid om te vissen.

Na 14.00 uur kunt u nog wat inkopen doen of op het mooie strand liggen. ’s Avonds brengen wij u naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar Nederland.

Deze reis reserveren

Verblijf van 7 nachten (volpension), 3 boottochten, entreeprijzen voor de verschillende parken, frisdranken, transfer van en naar de luchthaven en fooien zijn inbegrepen in de prijs. Niet inbegrepen zijn alcoholische dranken en het vliegticket.

Bent u geïnteresseerd in deze reis? Neem contact op met ons, of vul alvast het reserveerformulier in met uw voorkeuren via de button hieronder. Wij nemen dan contact met u op om u te informeren. De reservering is pas definitief als u heeft betaald. Dank alvast!

Op de reissom is korting van toepassing: van  € 770,45 voor € 670,-.  Hierbij zit bij inbegrepen het verblijf van 7 nachten op basis van volpension, drie boottochten, entree  tot de verschillende parken, frisdranken en transfer van en naar  de luchthaven. Niet inbegrepen zijn alcoholische dranken en het vliegticket.