Hoe is het om zonder de moderne gemakken van koelkast, televisie, wasmachine, computer, tablet te leven, omdat je geen elektriciteit hebt? Hoe is het om in een ‘grasshouse’ te slapen, te leven in een compound? Hoe is Gambia ontstaan en wat is er nog zichtbaar van dit verleden? Deze African Dreamtrip geeft antwoord op deze vragen. Een rondreis voert u langs vele interessante plekken via de noord- en zuid-oever van de Gambia-rivier. U ontmoet locals die hun verhaal vertellen terwijl u tegelijkertijd geniet van het indrukwekkende landschap. Met een uitbundigheid aan kleuren, lachende gezichten, een inzicht in het ware gevoel van gemeenschappelijkheid en de manieren waarop de mensen in Gambia hun dagelijks leven leiden.

De reis per dag

Op de 1ste dag komt u laat in de avond aan. Nadat u de traditionele welkomstdrank Wonjo jus gedronken heeft, wordt u naar het Tanji Bird Reserve Ecocamp gebracht, uw verblijf voor deze week.

De 2e dag heeft u rust in de ochtend. In de middag beginnen we met een uitleg van het programma. Later gaan we vogels kijken onder leiding van Salifu Jawu. Verblijven in een vogelreservaat in Gambia kan natuurlijk niet zonder tenminste één keer de kleurrijke vogels in dit gebied te bekijken.

De 3de dag vertrekken we al heel vroeg om op de eerste pont de oversteek naar Barra te maken. Als we de overkant bereikt hebben, gaan we op weg naar Juffure. We bezoeken Kunta Kinte Island en het slavernij museum. We overnachten in de Ecolodge Jimbana Park in Bakalarr.

Geschat wordt dat tussen 1501 en 1856, het jaar waarin in Amerika de slavernij afgeschaft werd, er meer dan 12.000.000 slaven werden vervoerd naar Amerika vanuit Gambia. Dit gebeurde onder vernederende omstandigheden en waarschijnlijk meer dan de helft van de slaven stierf tijdens de reis. In de late 17e eeuw waren er in meer dan tien Senegambiaanse gebiedforten en handelsposten ingericht voor de slavenhandel. Juffure, een dorp ten noorden van de rivier de Gambia, is de geboorteplaats van de slaaf Kunta Kinte. Een van de Amerikaanse afstammelingen van hem is de schrijver Alex Haley. Hij schreef het boek Roots. Het beschrijft de wreedheden die Kunta Kinte en andere slaven moesten ondergaan. Zowel tijdens de overtocht van Afrika naar Amerika als tijdens de slavernij zelf.

De 4de dag rijden we naar De Wassu steencirkels. Op het terrein is een museumpje en een lokale gids aanwezig.

Evenals de piramides en tempels van het oude Egypte en de ruïnes van Zimbabwe, zijn de steencirkels van Senegal en Gambia indrukwekkende overblijfselen die de enkele reizigers die hen hebben onderzocht, hebben verbaasd. In heel Europa en het Nabije Oosten zijn vele typen steencirkels gevonden, maar nergens is er zo’n grote concentratie als op de noordelijke oever van de rivier de Gambia. De aanwezigheid van een dergelijke grote groep monumenten van een vergelijkbaar type in een relatief lokale omgeving wijst op de aanwezigheid van een goed gevestigde, dynamische cultuur in vervlogen tijden.

Het gebied beslaat ongeveer 15.000 vierkante kilometer tussen de Saloum en Gambia rivieren. Hier zijn honderden cirkels in allerlei verschijningsvormen, met de unieke V of Lyre stenen in het bijzonder. De meest voorkomende vorm is rond als een pijler met een platte top. Andere zijn vierkant, sommige lopen naar boven taps toe. En er zijn kleine stenen met een kopvormig hol op de top. Andere hebben een uitgesneden bal in de ronde bovenkant van de steen.

Na het bezoek aan de Wassu steencirkels, rijden we terug naar Kuntaur voor de lunch. We gaan aan boord voor een tocht over de rivier naar de Ecolodge bij Janjanbureh. Onderweg hopen we nijlpaarden en veel vogels te zien. In het kamp verblijft u in een orgineel ‘grasshouse’, zonder elektriciteit.

De 5de dag: Janjanbureh, Sapu, Eco-camp Tendaba

Na een authentiek Gambiaans oliebollen en porridge-ontbijt, steken we de rivier over naar de stad Janjanbureh ­– soms ook Jangjangbureh genoemd – op Janjanbureh Island. Een stad die tot 1995 bekend was als Georgetown, de op één na grootste stad in het land, gesticht in 1832. Het is een historische plek waar veel overblijfselen uit de koloniale en slavernijtijd kunnen worden bekeken. Het is ook de plaats waar de eerste kerk en de eerste middelbare school in Gambia zijn opgericht. Nu is het de hoofdstad van de Central River Division en is het vooral bekend als vestigingsplaats van Gambia’s belangrijkste gevangenis. Het eiland is lokaal bekend als McCarthy eiland en is toegankelijk via een brug van de zuidelijke oever, via kleine boten of de regeringspont aan de noordelijke oever.

We gaan nu op weg naar de de rijstvelden van Jahali en Patchar in de buurt van Sapu. Sapu is een gebied in de Central River Region en is uniek voor West-Afrika. Het is een van de weinige gebieden waar op grote schaal rijst wordt verbouwd. Dit zorgt voor een uniek landschap qua flora en fauna. Bij de rijstvelden  ervaart u hoe het dagelijks leven van deze boeren eruitziet, door de verhalen van locals over de soorten rijst en hun specifieke teeltmethodes. Na een bezoek aan een viskwekerij, waar talapia voor lokaal gebruik wordt gekweekt,  eten we een traditionele Gambiaanse lunch met de Gambiaanse locals. Als dank, doneren we een aantal waka waka’s.

We vertrekken naar Tendaba, een van de oudste Gambiaanse Eco-camps, aan de oever van de rivier. Ooit gesticht door Zweden, nu in bezit van een Gambiaan. De Tendaba-regio wordt gekenmerkt door een brede rivierbedding met een sterke getijdenwerking, savannes, moeras en mangroven. Het is een bekende toeristische bestemming, weg van de resorts in Kololi aan de Atlantische Oceaan. Voor eco-toeristen die graag dieren en vogels in het wild bekijken is dit een ideale plek. Het kamp bevindt zich direct aan de rivier en vlakbij Kiang West National Park. Vogels zoals de heilige ibis, de maraboe, verschillende soorten ijsvogels en reigers kunnen hier worden gespot, evenals krokodillen, varanen en wrattenzwijnen.

’s Avonds is er een zang- en dansoptreden door de mensen uit het nabijgelegen dorp.

De 6de dag gaan we na het ontbijt vroeg in de ochtend op bootsafari, naar de kreken aan de overkant van de rivier. We varen terug naar Tanji waar we de vismarkt bezoeken. Een reis naar Tanji vissersdorp lijkt alles wat Gambia is samen te vatten – een uitbundigheid aan kleuren, lachende gezichten, een inzicht in het ware gevoel van gemeenschappelijkheid en de manieren waarop de mensen in Gambia hun dagelijks leven leiden. 

De 7de dag kunt u zelf invullen: nog wat inkopen doen of op het mooie strand liggen en een ‘forest massage’ ondergaan. In de avond brengen wij u naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar huis.

Deze reis reserveren

Verblijf van 7 nachten (volpension), de rondrit, overtochten met de veerpont, de bootsafari, frisdranken en transfer van en naar de luchthaven zijn inbegrepen in de prijs. Niet inbegrepen zijn alcoholische dranken en het vliegticket.

Bent u geïnteresseerd in deze reis? Neem contact op met ons, of vul alvast het reserveerformulier in met uw voorkeuren via de button hieronder. Wij nemen dan contact met u op om u te informeren. De reservering is pas definitief als u heeft betaald. Dank alvast!

Op de reissom is korting van toepassing: van € 683,50 voor € 575,-.  Hierbij zit bij inbegrepen het verblijf van 7 nachten op basis van volpension, de rondrit, overtochten met de veerpont, de bootreis, frisdranken en transfer van en naar  de luchthaven. Niet inbegrepen zijn alcoholische dranken en het vliegticket.